چک صیادی، یکی از انواع چک است که بر اساس جدیدترین قوانین چک ایجاد و معرفی شده اند. چک صیادی بر اساس قانون جدید چک و تحت نظارت بانک مرکزی از طریق سامانه صیاد صادر می شود. یکی از مشخصه های اصلی چک صیادی، رنگ بنفش آن است. در این مطلب قصد داریم به سوال چک صیادی چیست، به طور کامل پاسخ دهیم و ثبت و استعلام چک صیادی را به صورت مرحله به مرحله و تصویری به شما عزیزان آموزش دهیم.
چک صیادی، در ابتدای سال 1400 مبنی بر اصلاح فرایندهای صدور و وصول چک در ادامه قانون چک که از آبان 1397 وضع شده بود، از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد.
این قانون در پی افزایش پروندههای شکایات مربوط به چک، برای پیشگیری از انواع کلاهبرداریها در زمینه نوشتن یا نقد کردن چک، جلوگیری از ارائه چک بلامحل و همچنین ثبت تمام مراحل از زمان صدور تا وصول چک در سامانه اینترنتی، و دسترسی سریع و آسان به وضعیت چکها به اجرا درآمده است.
طبق این قانون تمامی چکها باید در سامانه صیاد ثبت شوند، و دسته چکهای قدیمی به صورت گذشته صادر نخواهد شد.
ویژگی های چک صیادی و تفاوت آن با چک سنتی
با شنیدن اسم چک صیادی، چند ویژگی به ذهن ما میرسد؛ برای مثال رنگ بنفش این چک و سامانه صیاد. ما در اینجا درباره ویژگیهای چک صیادی و تفاوت آن با چکهای سنتی بیشتر توضیح میدهیم. در ادامه به ۶ مورد از تفاوتهای مهم این دو نوع چک اشاره میکنیم:
- در صورتی که شما به عنوان دارنده چک صیادی با چک بلامحل روبرو بشوید، تمام حسابهای صادرکننده چک در آن بانک و بانکهای دیگر تا یک سقف مبلغ مشخص توقیف میشود. این در حالی است که اگر چک سنتی بلامحل داشتید و صادرکننده چک در حسابهای دیگر خودش پول داشت، بانک اجازه برداشت پول از آن حسابها را نداشت.
- دستهچکهای صیادی در همه بانکها به یک شکل و یک رنگ (بنفش) صادر میشوند.
- شعبه بانک مسئول اعتبارسنجی و صدور دستهچک صیادی برای مشتری نیست. همه این مراحل توسط سامانه بانک مرکزی انجام میشود؛ بنابراین صدور دستهچک بر اساس روابط خاصی که بعضی از مشتریها با شعب دارند و خارج از ضوابط، در مورد چکهای صیادی امکانپذیر نیست.
- دارنده چک سنتی نمیتوانست وضعیت صادرکننده دستهچک را پیش از دریافت چک استعلام کند. اما چکهای بنفش صیادی بهراحتی قابل استعلام هستند. این موضوع باعث کاهش در تعداد چکهای برگشتی میشود.
- تمامی فرایندهای صدور، استعلام و ثبت چک صیادی به صورت آنلاین انجام میشود؛ بنابراین چک صیادی را میتوان یک چک کاملاً آنلاین دانست.
- امکان صدور چک صیادی در وجه حامل وجود ندارد.
شکل ظاهری چک صیاد چگونه است؟ + عکس چک صیاد
اولین تفاوت ظاهری که چکهای صیادی با چکهای سنتی دارند، رنگ آنهاست. چکها قبلاً با توجه به اینکه توسط کدام بانک صادر شدهاند ظاهر متفاوتی داشتند اما چک صیادی به رنگ بنفش است. به همین دلیل هم هست که خیلیها چک صیادی را به اسم چک بنفش میشناسند.
دومین تفاوت این دو نوع چک عبارتی است که در پایین و سمت چپ چک های صیادی نوشته شده است. در پایین و سمت چپ چک های صیادی نوشته شده است که «اعتبار این چک منوط به ثبت صدور، وصول و انتقال آن در سامانه صیاد است.»
سومین تفاوت ظاهری این دو چک که توجه به آن بسیار حائز اهمیت است، کد 16 رقمی منحصر به فرد (شناسه صیادی ) در سمت چپ بالای چک و یک کد QR است که می توانید از آن برای ثبت صدور و دریافت نیز استفاده کنید. به عنوان استعلام در مورد تاریخچه صادر کننده چک.
دسته چک صیادی چیست؟ نسخه جدید چک های بانکی
در حال حاضر چک های قدیمی ارزش و اعتبار چندانی ندارند. در صورت درخواست دسته چک، دسته چک صیادی برای شما صادر می شود. بنابراین، اگر قصد دریافت چک را دارید، باید به طور کامل درک کنید که دسته چک صیادی چیست و چگونه از آن استفاده کنید.
نماد سیستم صیاد در پایین هر چک در سمت چپ قرار دارد. البته برای دیدن این نماد باید چک را زیر یک چراغ نگه دارید تا علامت سامانه صیاد نمایان شود.
یکی دیگر از ویژگی های جذاب چک های صیادی تغییر رنگ شماره سریال چک در زیر نور فرابنفش است. این شماره سریال در گوشه سمت چپ بالا قرار دارد. انواع دیگری از چک وجود دارد که در صورت لزوم می توانید از آنها استفاده کنید.
چک رمزدار یکی از مطمئن ترین چک هایی است که در صورت مفقود شدن یا سرقت آن هیچ خطری برای شما ایجاد نمی کند. توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد چک های رمزدار مقاله مرتبط را مطالعه کنید.
آموزش ثبت نام چک صیادی
برای وصول چک های صیادی ابتدا چک باید در سامانه صیاد ثبت شود. در قسمت پایین سمت چپ چک های صیادی این عبارت را مشاهده می کنید: «اعتبار این چک منوط به ثبت صدور، وصول و انتقال آن در سامانه صیاد است». این عبارت بیانگر آن است که چک های صیادی بدون ثبت در سامانه ارزشی ندارد و فرد قادر به وصول آن نخواهد بود.
صادرکننده چک باید هویت گیرنده، مبلغ و تاریخ چک را در سامانه ثبت کند تا فرد بتواند وجه خود را از بانک برداشت کند. اشخاص حقیقی و حقوقی می توانند با مراجعه به بانک چک صیادی دریافت کنند.
در شرکت ها معمولاً حسابداران مسئول رسیدگی به این مسائل هستند. برای آشنایی بیشتر با انواع حسابداری مطالعه مقاله حسابداری دولتی را توصیه می کنیم.
ثبت نام، انتقال و دریافت چک صیادی به سه روش انجام می شود و صاحبان چک صیادی بسته به انتخاب خود می توانند از یکی از این سه روش استفاده کنند. همچنین گیرنده چک باید هنگام دریافت چک صحت اطلاعات چک را بررسی و وصول را تایید کند.
روشهای ثبت نام، استعلام و دریافت چک صیادی
استفاده از بانکداری اینترنتی: تمامی بانک هایی که چک های صیادی صادر می کنند، ثبت این چک ها را در خدمات آنلاین خود قرار داده اند. برای ثبت چک صیادیدر بانکداری اینترنتی ابتدا باید خدمات بانکداری اینترنتی خود را فعال کنید. با ورود به سایت بانک مورد نظر و سپس مراجعه به صفحه سامانه صیاد می توانید چک صیادی را ثبت کنید.
استفاده از اپلیکیشن اختصاصی سامانه صیاد (SAD 24): اپلیکیشن SAD 24 توسط سامانه صیاد طراحی شده و به این سامانه اختصاص دارد. این اپلیکیشن را از سایت صیاد دانلود و بر روی تلفن همراه خود نصب کنید. ثبت چک صیادی از طریق اپلیکیشن هایی مانند App نیز امکان پذیر است.
با استفاده از سایت سامانه صیاد: به آدرس bmi.ir
ثبت چک صیادی با هر یک از روش های فوق آسان است. برای این کار باید با استفاده از شماره موبایل و شماره شناسه ملی خود احراز هویت کنید. در مراحل بعدی باید اطلاعات کارت بانکی که چک صیاد را بر روی آن دریافت کرده اید را وارد کنید.
ثبت شناسه 16 رقمی، شماره سریال، مبلغ و سررسید باید در مراحل بعدی انجام شود. در نهایت پس از وارد کردن کد ملی و نام گیرنده چک، اطلاعات ثبت شده برای شما نمایش داده می شود که باید تایید کنید.
انواع نرم افزار حتی یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی کوچک به شما امکان چاپ چک را می دهد تا بتوانید با اطمینان بیشتری این فرآیند را طی کنید.
راهنمای استفاده از سایت سامانه صیاد (ثبت چک توسط صاحب چک)
1 ورود به سایت، انتخاب نوع حقیقی یا حقوقی صاحب چک و انتخاب نوع عملیات مورد نظر مانند ثبت چک از گزینههای سمت راست صفحه:
2 احراز هویت با استفاده از شماره موبایل و شماره ملی و ورود به سامانه پیچک:
3 وارد کردن کد پیامکی ارسال شده و ورود:
4 ثبت اطلاعات کارت بانکی که چک صیاد را روی آن دریافت کردهاید:
5 ثبت شناسه 16 رقمی صیادی درج شده بر روی برگه چک:
6 ثبت شماره سریال/سری چک، مبلغ، تاریخ سررسید و توضیحات:
7 ثبت کدملی و نام گیرنده چک:
8 نمایش اطلاعات ثبت شده جهت بررسی صحت یا ویرایش در صورت نیاز و تأیید آنها:
9 نمایش اطلاعات چک و ثبت نهایی:
راهنمای استفاده از وبسایت سامانه صیاد (تأیید دریافت توسط گیرنده چک)
1 وارد کردن شناسه 16 رقمی چک صیاد و تأیید دریافت استعلام شناسه:
2 مشاهده اطلاعات چک و تأیید آن در صورت صحت اطلاعات یا رد چک در صورت مغایرت اطلاعات:
3 ثبت توضیحات (درصورت نیاز) و تأیید نهایی:
نحوه استعلام چک صیادی
طبق قوانین چک، صادرکننده چک باید چک صیادی را در سامانه ثبت و سپس به دارنده تحویل دهد. پس از دریافت چک از صادرکننده، می توانید چک را به طرق مختلف استعلام کنید. استعلام چک، مانند ثبت نام، با استفاده از بانکداری اینترنتی و برنامه های بانکی امکان پذیر است. با این حال، روش های دیگری برای بررسی چک وجود دارد که عبارتند از:
استعلام از سایت بانک مرکزی: با مراجعه به سایت بانک مرکزی می توانید پس از درج شناسه 16 رقمی چک را استعلام نمایید.
استعلام چک از طریق پیامک: برای استعلام چک از طریق پیامک کافیست شماره 16 رقمی موجود در برگه چک را بدون هیچ عبارت اضافی به شماره 701701 ارسال کنید.
استعلام بررسی از طریق اپلیکیشن موبایل: در اپلیکیشن های موبایلی مانند ساد 24 یا آپ می توانید با وارد کردن شناسه 16 رقمی یا اسکن بارکد چک، وضعیت فیش چک خود را استعلام کنید.
در برخی از روش های استعلام چک، نتیجه نهایی با استفاده از یک رنگ به شما نمایش داده می شود. وضعیت های مختلف چک عبارتند از:
سفید: صادرکننده چک سابقه چک برگشتی نداشته یا در صورت وجود، همه آنها را حل کرده است.
زرد: صادرکننده چک فقط یک چک برگشتی یا حداکثر 5 میلیون تومان تعهدات برگشتی دارد.
نارنجی: صادرکننده چک 2 تا 4 فقره چک یا حداکثر 20 میلیون تومان تعهدات برگشتی دارد.
قهوه ای: ناشر دارای 5 تا 10 چک برگشتی یا حداکثر 50 میلیون تومان تعهدات برگشتی است.
قرمز: صادرکننده چک بیش از 10 چک برگشتی دارد یا متعهد به پرداخت بیش از 50 میلیون تومان است.
شما به عنوان دارنده این حق را دارید که چک را پس از استعلام آن تایید یا رد کنید. طبیعی است که پذیرش چک از افراد دارای وضعیت زرد، نارنجی، قهوه ای و قرمز خطراتی دارد که باید به آن توجه کنید.
برای استعلام چک صیاد می توانید از تمام روش هایی که برای ثبت چک گفتیم استفاده کنید. اما راه ساده تری هم وجود دارد و آن استفاده از کد USSD سامانه صیاد یا استعلام از طریق پیامک است. برای این کار کافیست کد 16 رقمی ثبت شده در برگه چک را بدون درج کلمه یا پیشوند به شماره 701701 ارسال کنید وضعیت چک در 5 حالت سفید، زرد، نارنجی، قرمز و قهوه ای اعلام می شود.
خیلی کامل بود ممنونم. تمام چیزهایی که میخواستم در مورد استعلام و ثبت چک صیادی بدونم رو شما توضیح دادید.
ما به داشتن مخاطبی مثل شما افتخار میکنیم. هر سوالی راجع به چک صیادی داشتید اینجا عنوان کنید.
مطلب مفیدی بود ممنونم. خیلی خوب در مورد نحوه ثبت و استعلام چک صیادی توضیح دادید.
ممنونم از محبتتون.
سلام در مورد خرید و فروش چک صیادی هم اگه اطلاعاتی دارید لطفا بذارید. این مطلب در مورد استعلام و ثبت چک صبادی واقعا کامل بود
سلام چشم در اسرع وقت یه مقاله جامع در مورد خرید و فروش چک صیادی منتشر میکنیم
از طریق های دیگه هم میشه چک رو استعلام گرفت یا ثبت کرد. گفتم بهتون بگم شاید مفید باشه
برای استعلام و تایید دریافت چک، میتوانید از یکی از روشهای زیر استفاده کنید:
اینترنت بانک
موبایل بانک تمامی بانکها
اپلیکیشن های موبایل مانند آپ
سامانه پیامکی 4040701701
خودپردازها
کیوسک های بانکی
شعب بانکی
احسن به شما. ممنونم که نظرتونو با ما در میون گذاشتید